Zajednički paket zdravstvenog i životnog bolje prolazi na tržištu

Bez autora
Oct 18 2011

Zaračunata bruto premija osiguranja do kraja rujna dosegnula je 6,98 milijardi kuna, što je 1,2 posto manje u odnosu na premiju u prvih devet mjeseci prošle godine. U sklopu toga, oko 5,26 milijardi odnosi se na neživotna osiguranja, kod kojih se bilježi pad premije od 1,1 posto, dok je, uz premiju od 1,72 milijarde premija životnog osiguranja u minusu za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno, broj sklopljenih osiguranja je u porastu za 0,9 posto, pri čemu se veći rast - 2,5 posto - bilježi u životnim osiguranjima. Najveći udjel u ukupnoj premiji osiguranja i dalje ima obvezno autoosiguranje, tj. osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila. Premija u tom segmentu je 1,8 posto viša nego lani u istom razdoblju, za koliko je rasla premija osiguranja autoodgovornosti za osobna vozila. Znatan pad premije u segmentu obveznog osiguranja odgovornosti bilježi se za obvezno osiguranje plovila. Premija u tom segmentu u prvih devet mjeseci ove godine je 15,4 posto manja nego lani.

Zajednički paket zdravstvenog i životnog bolje prolazi na tržištuZaračunata bruto premija osiguranja do kraja rujna dosegnula je 6,98 milijardi kuna, što je 1,2 posto manje u odnosu na premiju u prvih devet mjeseci prošle godine, objavio je Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

U sklopu toga, oko 5,26 milijardi odnosi se na neživotna osiguranja, kod kojih se bilježi pad premije od 1,1 posto, dok je, uz premiju od 1,72 milijarde premija životnog osiguranja u minusu za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istodobno, broj sklopljenih osiguranja je u porastu za 0,9 posto, pri čemu se veći rast - 2,5 posto - bilježi u životnim osiguranjima.

Najveći udjel u ukupnoj premiji osiguranja i dalje ima obvezno autoosiguranje, tj. osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila. Premija u tom segmentu je 1,8 posto viša nego lani u istom razdoblju, za koliko je rasla premija osiguranja autoodgovornosti za osobna vozila. Znatan pad premije u segmentu obveznog osiguranja odgovornosti bilježi se za obvezno osiguranje plovila. Premija u tom segmentu u prvih devet mjeseci ove godine je 15,4 posto manja nego lani. U padu je i kasko osiguranje vozila. Premija u tom segmentu osiguranja danas je oko 10 posto niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Znatan rast premije, točnije za 11,4 posto, bilježi se i u segmentu osiguranja kredita. Pritom je premija osiguranja stambenih kredita čak 174,4 posto viša, što osiguravatelji tumače pojačanim aktivnostima na tržištu.

Kod životnih osiguranja, klasične police osiguranja za slučaj smrti i doživljenja bilježe pad premije od tri posto. Istodobno, međutim, bilježi se 35-postotni rast premije osiguranja za slučaj doživljenja (osiguranje koje ima prvenstveno štednu komponentu), dok je za 1,4 posto viša i premija osiguranja od kritičnih bolesti. Rasla je i premija rentnog osiguranja, za 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dok se u zdravstvenom osiguranju do kraja rujna bilježi pad premije od 2,1 posto u odnosu na lanjsku premiju za isto razdoblje (zanimljivo je da je pritom rasla premija dopunskog osiguranja kod privatnih osiguravatelja od približno devet posto), u porastu je premija dopunskog zdravstvenog osiguranja koje se ugovara kao dopunska polica uz policu životnog osiguranja. Štoviše, ta je premija više nego udvostručena u odnosu na lanjski iznos.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik